top of page

Årets Julklapp 2023 är Sällskapsspelet

"Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets Julklapp 2023 är sällskapsspelet" så lyder motiveringen när HUI utser Årets Julklapp för trettiosjätteåret.


De senaste årens oro i världen och det ekonomiska läget får oss att längta efter den tid som var. Vi söker oss till varandra, de små sammanhangen, återupptäcker glädjen genom att förlora oss en stund och koppla bort från världen utanför. Samtidigt växer ny teknik fram och förnyar en klassisk julklapp. När händelser i omvärlden delar oss, är årets julklapp något att samlas kring – sällskapsspelet är Årets Julklapp 2023.


För trettiosjätte året i rad utser HUI Årets Julklapp. Intresset för sällskapsspel har vuxit den senaste tiden. Populärkulturella fenomen som Queens Gambit och Stranger things har drivit på intresset för såväl brädspel som rollspel. Dessutom används spel allt oftare som pedagogiska verktyg i undervisning och forskning. Brädspelsboomen är här för att stanna.


- Sällskapsspel är en klassisk julgåva som nu återupptäcks av nya generationer. I en omvärld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter blir sällskapsspelet en möjlighet att för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära. Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling, säger Emma Hernell VD på HUI.

Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets Julklapp 2023 är sällskapsspelet.

Hur kriterierna uppfylls Med utgångspunkt i rådande samhällstrender och svenskarnas aktuella och framtida konsumtionsbeteenden utses Årets julklapp utifrån tre kriterier, varav minst ett måste uppfyllas: Årets julklapp ska representera den tid vi lever i I tider av osäkerhet och oro är behovet av gemenskap och samhörighet större än någonsin, sällskapspelet är Årets Julklapp 2023

Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse Intresset för sällskapsspel har vuxit de senaste åren, inte minst för strategi- och rollspel. Många klassiska spel ges ut på nytt men även AI-boomen under året har lett till det nya fenomenenet ”fygitala” sällskapsspel. Där traditionella brädspel blandas med digitala element och AI, för att skapa en så spännande och tillfredställande spelupplevelse som möjligt

Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter Brädspelsförsäljningen globalt uppgick under 2022 till 15 miljarder dollar och förväntas växa med 7 till 11 procent de kommande fem åren. Under 2023 har många nya sällskapsspel kommit ut på marknaden, inte minst nya ”fygitala” spel som är skapade med hjälp av AI eller med inslag av AI, vilket ger sällskapsspelsmarknaden en helt ny dimension.​​​​​​​


202 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page