top of page

95 % av leksakerna som köptes från den nya onlineplattformen bryter mot EU:s säkerhetsregler

Toy Industries of Europe (TIE) köpte 19 leksaker från nätmarknadsplatsen TEMU bara för att upptäcka att ingen av dem såldes lagligt i EU och 18 av dem utgjorde en verklig säkerhetsrisk för barn. I detta avseende behöver EU riktad lagstiftning för att skydda barn och göra det möjligt för välrenommerade leksaksföretag att konkurrera på ett rättvist sätt.

 

I slutet av 2023 köptes 19 leksaker från TEMU.com, efter växande oro från TIE-medlemmar där Lek- och Babybranschen är en av de. Leksakerna skickades till ett EU-ackrediterat oberoende säkerhetstestlaboratorium för testning mot EU:s säkerhetsregler för leksaker. Resultaten är alarmerande:

 

  • Ingen av leksakerna uppfyller EU:s lagstiftning. Det innebär att de inte bör säljas i EU.

  • 18 av de 19 leksakerna uppfyller inte leksakssäkerhetsstandarden EN 71-1 och/eller EN 71-3 och utgör därför betydande risker för barn. Att leka med dem kan leda till fara. Faror inkluderar skärning, blockering, kvävning, strypning och kemisk fara. Till exempel innebär en regnbågsbandsskallra för spädbarn flera säkerhetsrisker, inklusive vassa kanter på metallklockor som kan skära upp, små delar som kan orsaka kvävning. Migrationen av bor från ett slem kit var 11 gånger högre än den lagliga gränsen för leksaker.

  • 18 av de 19 leksakerna saknade en EU-adress, vilket är ett krav enligt EU Market Surveillance Regulation

 

När TIE informerade TEMU om sina resultat svarade de att de vidtagit åtgärder och att leksakerna inte längre kan hittas på deras plattform. Även om deras lyhördhet är uppmuntrande, räcker det inte med korrigerande åtgärder. För varje osäker och farlig leksak som identifieras på plattformen finns det otaliga andra som inte hittas och som hamnar i händerna på konsumenter i hela EU.


Läs mer HÄR

86 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page