top of page

Barnafödandet i Sverige det lägsta på 20 år

Antalet födda barn i Sverige det första halvåret i år är det lägsta under årets första sex månader sedan 2003, det visar en ny statistik från SCB. Jämfört med i fjol minskar barnafödandet i 9 av landet 10 största kommuner.


Under januari–juni i år föddes knappt 51 600 barn i Sverige. Det är nästan 3 000 färre än under motsvarande period i fjol, en minskning med 5,5 procent.


Inte sedan 2003 har det fötts färre barn under årets första sex månader, och då var den totala folkmängden nästan 1,6 miljoner invånare mindre än i dag det säger Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB.


När det första halvåret summeras har barnafödandet minskat i 193 kommuner jämfört med första halvåret 2022. I 48 kommuner är antalet nyfödda det lägsta på hela 2000-talet, vilket är så långt tillbaka SCB:s halvårsstatistik sträcker sig.


Barnafödandet minskar inte bara i kommuner vars totalbefolkning minskar, utan även i flera av landets större kommuner. Barnafödandet minskar även i nio av landets tio största kommuner. Det är bara Örebro som visar en marginell ökning med 0,2 procent jämfört med i fjol. I de 20 största kommunerna minskar barnafödandet i 15 av dessa.


I landets tre största kommuner är antalet nyfödda hittills i år det lägsta på flera år. I både Stockholm och Göteborg har antalet födda minskat med 3 procent jämfört med första halvåret i fjol. I Malmö är minskningen 4,5 procent. I Stockholm och Göteborg är antalet nyfödda det lägsta sedan 2005, i Malmö det lägsta sedan 2008.


Källa: SCB

43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page