top of page

Julledigheter? Hög tid att planera!

Snart är det jul och då vill många anställda vara lediga. Har du en säsongsbetonad verksamhet kanske just julen är viktig för verksamheten och att då ge många ledigt samtidigt kan innebära problem för din verksamhet. Hur ska du tänka som arbetsgivare?


För det första ska du be att dina anställda att lämna in de eventuella semesterönskemål de har tidigt, gärna redan i slutet av oktober. Sätt dig sen i lugn och ro och tänk igenom vilken grundbemanning du behöver. Har ni extra mycket att göra under jul och nyår? Eller lugnar verksamheten ner sig?


Oavsett viket så är det hög tid att planera nu. Har du anställda som har föräldraledighetsdagar kvar att utnyttja, kan det ibland hända att de vill ta ut dem runt jul om de inte får semester och hänvisar till att de har rätt att vara föräldralediga. Det stämmer att du som arbetsgivare har små chanser att förhindra att anställda tar föräldraledigt, men det finns undantag.


En anställd som vill vara föräldraledig ska anmäla det senast två månader innan den planerade ledigheten börjar. Det innebär att om de inte har anmält någon ledighet ännu över jul har du möjlighet att neka dem som nu ansöker nu om föräldraledigt över jul och nyår. Självklart måste du tänka till så att du inte får negativa konsekvenser för din personalpolitik. Men om du har behov av att de jobbar så kan du säga ifrån om ansökan kommer för sent. Eller om flera andra har begärt semester som du beviljat, kan du neka föräldraledigheter om verksamheten inte ”klarar fler ledigheter”.


Ibland tror de anställda att de ensidigt kan bestämma när de vill ha semester men så är inte fallet. En anställd har rätt till sammanhängande huvudsemester (sommarsemester) i fyra veckor, och den ska vara förlagd i juni-juli eller augusti enligt lagstiftningen. I övrigt är det du som arbetsgivare som leder och fördelar arbetet och därigenom kan styra semesteruttaget efter när det passar verksamheten. Tänk dock på att om den anställde inte har tagit ut hela sin semester innevarande år och har kvar dagar, kan det ibland vara mer ekonomiskt att bevilja semester än att dessa sparas till annat år.


Om ni har behov av att ändra i det ordinarie arbetstidsschemat inför julhandeln, tänk på att du enligt arbetstidslagens regler måste meddela arbetstagarna senast två veckor innan det nya arbetstidsschemat ska börja gälla.


Om du låter äldre barn/ungdomar (minderåriga) komma in och arbeta i julhandeln måste du vara extra uppmärksam på vad som gäller för deras arbetstider, hur de får arbeta och med vad. Exempelvis får en minderårig inte arbeta längre än 4,5 timmar innan en rast måste förläggas. De ska också ha längre dygnsvila, minst 12 timmar om de har fyllt 16 år. Om ni har öppet på kvällar så tänk på att en minderårig inte får arbeta hur sent som helst, det beror på hur gamla de är. På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du hitta mer information om vad en minderårig får göra och hur de får arbeta. Det är straffbart att bryta mot reglerna om minderårigas arbetstider. En minderårig får heller aldrig arbeta ensam, öppna eller stänga en verksamhet själv.8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentáře


bottom of page