top of page

Nominerade till Årets Guldtärning 2022

Inte mindre än 42 spel var i år anmälda till tävlingen om Guldtärningen, som går till vad juryn anser vara årets allra bästa sällskapsspel.


- Under de tio år jag har varit med i juryn har spelen i stort utvecklats till det bättre, när det gäller nya idéer, spelmekanik och rent kvalitetsmässigt. Roligt också att utvecklingen går mot mindre förpackningar till spelen, säger Kristina Helldén i juryn som i övrigt består av Jimmy Everett, David Lega, Øystein Mentzoni, Johan Nilsson och Lasse Råde.


I de tre olika kategorierna, årets barnspel, årets familjespel och årets vuxenspel har juryn nu nominerat nio spel till den stora finalen, där en segrare i varje klass belönas med en Guldtärning.


De nominerade är:


Nominerad till Årets Barnspel:


Unlock Kids

Från 6 år

1 - 4 spelare

Speltid 20 - 60 minuter

Spelskapare: Cyril Demaegd, Marie Fort, Wilfried Fort


Helt enkelt ett förenklat Escape Room anpassat för barn från ungefär sex års ålder. Med hjälp av ett enkelt, kortdrivet system gäller det att söka i scener, kombinera olika objekt och lösa finurliga gåtor. Till spelet följer också en handledning som kan hjälpa spelarna vidare. Spelet innehåller tre fall, Fjäderbollar och mysterier, Mac Unlocks försvunna skatt och Trubbel i nöjesparken.


Zombie Kids

Från 7 år

2 - 4 spelare

Speltid 15 minuter eller längre

Spelskapare: Annick Lobet


Här handlar det om att besegra hemska monster i ett samarbetsspel, som är det första legacy-spelet för barn, det vill säga att det förändras efter varje parti.

Genom att klara av specialuppdrag och markera sin utveckling med hjälp av klistermärken går man vidare och spelet förändras på vägen. Ju mer det spelas, desto mer förändras det! Dessutom finns här mystiska kuvert vars innehåll berikar spelet med nytt innehåll. Tills alla zombies är besegrade och skolan, där dramat utspelar sig, fått alla sina fyra ingångar låsta.


Koala Walla Bing Bang

Från 4 år

2 - 6 spelare

Speltid cirka 20 minuter


En bedårande söt koalabjörn i trä ska klättra upp för en trädstam för att äta sina smaskiga eukalyptuslöv. I en sinnrik och vacker konstruktion gäller det att föra honom upp för trädet, så många steg som ett draget kort säger. Men han kan också bli rädd och rutscha rätt ner. Då gäller det att fånga upp honom på vägen. Fingerfärdighet kombinerat med snabba drag och enkel matematik. Och en hel del skratt på vägen!


Nominerad till Årets Familjespel:


Kvacksalvare

Från 10 år

För 2 - 4 spelare

Speltid cirka 45 minuter

Spelskapar:e Wolfgang Watch, design Dennis Lohausen


Här är man kvacksalvare, bedragare som ska koka ihop häpnadsväckande elixir mot allt från fotsvett och hicka till hemlängtan och brustet hjärta. Varje spelare har en påse med ingredienser (sammanlagt hela 219 stycken) som ska läggas i respektive gryta. Det gäller att satsa stort, men med för mycket i grytan kan den explodera. I nio omgångar tampas kvacksalvarna om att bli den bästa helaren i stan. Humoristiskt, intrikat med mer strategi än slump i botten av grytan.


Stella Dixit Universe

Från 8 år

För 3 - 6 spelare

Speltid ungefär 30 minuter

Spelskapare: Gerald Cattiaux och Jean-Louis Roubira


Vackert, kreativt och fantasifullt spel i Dixit-serien. Spelarna ska tolka Dixit-kort på ett bräde, och associera korten med ett ledtrådsord. Ju fler som väljer samma kort, desto mer poäng blir det. Samtidigt som det kostar dyrt att välja ett kort som ingen annan valt. Genom fantasi och associationer färdas spelarna genom vackra och drömlika världar. Utmanande och kreativt.


Vilken röra

Från 8 år

För 3 - 6 spelare

Speltid ungefär 30 minuter

Spelskapare: Jack Degnan


Här blir det både rörigt och roligt. Varje spelare hamnar på en plats, som bestäms av ett platskort. Sedan, allt medan sekunderna tickar, gäller det att hitta i rena rama röran av inte mindre än 392 prylkort, sådant som kan passa på din plats, som till exempel bank, hemma eller på ett bröllop. Det kan gå vilt till när spelarna plockar på sig prylkort. Och sedan blir det gissningstävling om vilka platser där dina motspelares prylar kan passa. Precis så rörigt som man kan tro, men också underhållande där både prylsamlare och kloka gissare belönas.


Nominerad till Årets Vuxenspel


Catan Duellen

Från 10 år

För 2 spelare

Speltid 30 - 75 minuter eller mer.

Spelskapare: Klaus Teber


En glädjande nyhet för alla Catan-spelare. Nämligen en version - i form av ett kortspel - som spelas av två spelare - varken fler eller färre.

Platsen är förstås ön Catan, men där finns bara plats för en prins, du eller din motspelare som du duellerar med. Fortfarande är spelet lika strategiskt och utmanande som sina föregångare, men det är smidigare, lätt att ta med och kan spelas på ett enkelt litet bord. Med ett introducerande basspel och sedan möjlighet att testa olika set med teman kan man så småningom komma fram till den slutgiltiga duellen ”Duel of the princes”. Lika givande för en redan tidigare entusiastisk Catan-spelare som för den som aldrig spelat Catan tidigare. Ett strategisk och mycket engagerande spel!


Sagrada

Från 13 år

För 1 - 4 spelare

Speltid 30 - 45 minuter

Spelskapare: Adrian Adamescu och Daryl Andrews


Här tävlar man om att skapa de allra vackraste fönstren i Barcelonas fantastiska katedral La Sagrada Familia. Och faktiskt är det, och blir än mer medan man spelar något av de vackraste spel vi har sett - åtminstone i år. Man spelar mer eller mindre parallellt, det vill säga bygger sitt eget fönster i lugn och ro medan motspelarna fortsätter på sina håll. Därför går det också att spela ensam, för att se hur många poäng man kan få ihop.

Fönstren består av rutnät av färger som ska fyllas med färgglada tärningar. Och så räknar man poäng efter tio rundor.


7 Wonders Architects

Från 8 år

För 2 - 7 spelare

Speltid 25 minuter

Spelskapare: Antone Bauza, design Etienne Hebinger


Mycket vackert och originellt spel, i den populära och prisade spelserien 7 Wonders, där det handlar om att bygga upp ett underverk i byggnadsform. Spelarna får ett okonstruerat underverk och måste samla resurser för att bygga upp sitt samhälle, utveckla militär makt för att navigera i konflikter, övervaka resurshantering, forska om vetenskapliga förbättringar och samla civila segerpoäng när de tävlar om att sätta sin prägel på världshistorien. Ändå enkla regler och snabbt att spela. Och ett extra plus för underlättande symboler för färgblinda.82 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page