top of page

Nominerade till Guldtärningen - Årets Spel 2021

Uppdaterat: 2 sep. 2021

I den årliga uttagningen till Guldtärningen, det vill säga tävlingen om årets bästa sällskapsspel, har juryn nu bestämt vilka nio spel som går vidare till final.


Och de nominerade är…


Nominerade Årets Barnspel 2021


Grabbit


Från 4 år

2 - 4 spelare

Speltid 10 minuter

Distributör: Leikkien Nordic

Spelidé: Nouri Khalifa och Studio Smart


Som vanligt snygg design och god kvalité in i minsta detalj när det kommer från Smart Games. Snabbt att komma igång när vi blir kaniner som ska leta efter olika grönsaker till våra förråd. Under rundan gäller det att hoppa fram till ett ledigt grönsaksblad, för att kika under och hoppas att det är rätt grönsak som ligger där. Den som först fyller sitt förråd vinner. Mysigt och underhållande i all sin enkelhet. Inslaget av memo gör också att barn ofta vinner över de

vuxna.


Mr Wolf


Från 4 år

1 - 4 spelare

Speltid 15 minuter

Distributör: Asmodee Nordics

Speldesign: Marie Fort och Wilfried Fort


Även detta är ett klurigt memospel, även om det här handlar om att rädda sina djur för den elake Mr Wolf. Det gäller att få in alla sina djur i sina respektive ladugårdar. Och tillsammans ska vi komma ihåg och plocka rätt djurkort för att inte Mr Wolf ska komma närmare. Spelarna arbetar ihop för att gemensamt vinna över den glupska vargen. Även detta är ett enkelt och underhållande barnspel med den annorlunda tvisten att spelarna arbetar med varandra istället för emot.


Foto Fisk


Från 4 år

2 - 4 spelare

Speltid 20 minuter

Distributör: Amo Toys

Speldesign Logis


Här gäller det att hitta den bästa undervattensfotografen. Kasta tärningen och använd en kameraram för att hitta rätt fisk på spelbordet som visas på tärningen. Spelaren som snabbast hittat rätt bild kan lägga till en stor bit till sin fisk. De andra spelarna, som också hittat rätt bild, kan lägga till en mindre bit. Vinnaren är den spelaren som snabbast samlat ihop delar till en hel fisk, som är längre än akvariet. Spelet har flera olika svårighetsnivåer och kan spelas med antingen en liten eller en stor kameraram. Spelbordet har också två olika sidor - den ena är svårare än den andra. Man kan också välja att den svåra sidan ska vara till de vuxna och den lätta sidan ska vara till barnen.

 

Nominerade Årets Familjespel 2021


My City


Från 10 år

2 - 4 spelare

Speltid 30 minuter

Distributör: Brädspel.se

Speldesign: Reiner Knizia.


Precis som i datorspelet Sim City handlar det här om att bygga en stad, men på ett helt annorlunda vis. Staden byggs med bostäder, offentliga byggnader och industrier genom hela 24 olika avsnitt, där varje avsnitt bjuder på nya utmaningar och regler. Den som i slutet har flest utvecklingspoäng vinner. När alla avsnitten är avklarade går det att vända på spelbrädet och ge sig på ”det eviga spelet” som är minst lika utmanande. Intrikat och spännande där mycket kan hända på vägen.


Pictures

Från 8 år

3 - 5 spelare

Speltid 30 min Distributör: Brädspel.se

Speldesign Christian och Daniela Stöhr


I detta kreativa och nyskapande spel gäller det att med hjälp av olika föremål, som skosnören, tecknade kort, stenar eller byggklossar få våra medspelare att begripa vilken bild, av flera som ligger på bordet vi försöker symbolisera. Poäng till den som gissar rätt på de andras övningar och poäng till den som lyckas få de andra att gissa rätt. Utmanande, nydanande och mycket kreativt.


MicroMacro Crime City

Från 8 år

1 - 4 spelare

Speltid 15 - 45 minuter

Distributör: Brädspel.se

Spelidé. Johannes Sich


Här är vi detektiver på jakt efter kriminella. Tillsammans ska vi tillsammans söka efter lösningar på de olika uppdrag vi får. Det finns 16 olika uppdrag med olika svårighetsgrad som ska lösas genom att hitta figurer/personer på en gigantisk karta (75/110 cm). Så här måste ett förstoringsglas användas för att kunna följa tjuvarna under deras flykt. Enkelt att komma i gång med många utmaningar för både stora och små detektiver. Det gäller att ha tid, tålamod och inte minst ett vaket öga för detaljer.


 

Nominerade Årets Vuxenspel 2021


Chronicles of crime


Från 12 år

1 - 4 spelare

Speltid 60 - 90 minuter

Distributör: Asmodee Nordics

Speldesign: David Cicurel


Vi befinner oss i London och jobbar som brottsutredare för Scotland Yard. Polischefen ber oss utreda om den äldre kvinnan som hittats i sin stol dött naturligt, eller om det kanske var något annat som förorsakade hennes död. Så börjar detta spännande spel, där du själv eller tillsammans med andra ska lösa mängder av olika brottsfall på Londons gator.


Du lägger ut platser, bevis och misstankar på bordet, medan du får information om allt och alla via en app. Också ett nytänkande att ett traditionellt så kallat brädspel kompletteras med nätuppkoppling via en app - något som kanske välkomnas av somliga och inte uppskattas alls av andra. Sammantaget ett mycket spännande samarbetsspel där det även här gäller att hela tiden ha ett vaket öga för detaljer.


Wavelength


Från 14 år

1 - 6 spelare

Speltid 30-45 minuter

Distributör: Asmodee Nordics

Spelidé Wolfgang Warsch och Justin och Alex


Ett av de högst rankade partyspelen i världen just nu. Här ska lag turas om att läsa tankarna på de andra. Det gäller att vara på samma våglängd. Lagen turas om att rotera på en knopp för att lokalisera en dold punkt på ett spektrum. En spelare i ert lag vet exakt var denna punkt är då han eller hon har valt den. Intrikat, spännande med en klart innovativ och nytänkande spelplan, som egentligen inte alls är en plan. Kan spelas av alla och ett extra plus för att det kan spelas direkt ur spellådan, så tiden för att sätta upp och plocka ner spelet är försumbar.


Mitt i prick


Från 10 år

3 - 5 spelare

Speltid 30 minuter

Distributör:Tactic


I de allra flesta sällskapsspel handlar det om att vara först, störst eller bäst - men här handlar det istället om att vara bara medelmåttig, så där lite lagom ungefär. I 200 olika uppgifter blir det den som har det mest genomsnittliga svaren som blir vinnaren. Bedrägligt enkelt eftersom det krävs både rena gissningar och en smula taktik för att vara den mest medelmåttige (eller mitt i prick). Så sikta inte mot stjärnorna i detta spel, utan håll dig i mitten. Då vinner du.153 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

تعليقات


bottom of page