top of page

Se upp med vad du lägger under granen

Allt fler väljer att handla begagnat men att köpa begagnade leksaker kan vara farlig. Lek- och Babybranschen vill uppmärksamma risken att handla äldre leksaker till jul och lyfter vikten av att kontrollera tillverkningsår och att aldrig köpa trasiga leksaker.


Idag gick Kemikalieinspektionen ut med ett pressmeddelande där de skriver att gamla leksaker kan vara farliga och att vissa leksaker passar bättre i återvinningen än i julklappsäcken.


Leksaker är en produkt som ofta går i arv och på vindar och i förråd runt om i landet finns äldre leksaker i mängder. Leksaker är en av de hårdast reglerade konsumentprodukter som finns.


Nya leksaker kan vara säkrare än äldre leksaker och det beror på att 2013 skärptes reglerna för leksaker som säljs inom EU. De nya reglerna förbjöd många farliga kemiska ämnen som tidigare var tillåtna. Därför är det extra viktigt att hålla koll på att de begagnade leksaker som du köper är säkra.


Medlemmarna i Lek- och Babybranschen strävar ständigt efter att uppfylla alla krav som ställs i standarder, förordningar och direktiv som reglerar vår bransch. Majoriteten av de svenska företagen går ibland även längre än vad lagstiftningen kräver.


Tips till dig som köper begagnade leksaker:

  • En leksak ska alltid vara CE-märkt

  • Köp aldrig trasiga leksaker. Små delar som lossnar kan innebära risk.

  • Välj bort leksaker som är av mjuk plast, luktar starkt eller är klibbiga och feta.

  • Köp inte träleksaker som har börjat flagna färg

  • Kolla att batteriluckan är svår för barn att öppna, till exempel genom att den har en skruv.

  • Om leksaken drivs av el, eller behöver laddas, är det bra att se över så att sladd och utsidan på leksaken är hela och utan skador.

  • Anpassa leksaken efter åldern, ett barn under tre år ska inte använda leksaker som innehåller smådelar.

På Hallå Konsument kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du köper en leksak: https://www.hallakonsument.se/produktsakerhet/leksaker/
27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

댓글


bottom of page