Årets leksak 2019

Under hösten kommer här presenteras vilka som har vunnit årets leksak 2019.
 
Förutom Årets Leksak utses Årets Leksak i kategorierna småbarn 0–2 år, förskolebarn 3–5 år, skolbarn 6–10 år, årets innovation, Arts & Crafts, Eko/Miljö och Årets pulshöjare.
 
Årets Leksak ska
- skapa fokus på vår bransch
- vara en säljfrämjande aktivitet
- medverka till att öka leksaksbranschens marknadsandelar
- öka och förstärka mediabearbetningen

För att delta i tävlingen måste produkten
- uppfylla de krav och normer som finns på säkerhet och tillverkning
- vara av god kvalitet samt har ett högt lekvärde och gärna kunna utvecklas eller kombineras med andra leksaker/produkter
- gärna vara en nyhet eller ha skapat ett nyväckt intresse
- finnas tillgänglig att köpa för lek- och babybranschens alla aktörer

Någon av dessa kan bli Årets Leksak

Nominerad till Årets Leksak

SmART Pixelator
Skapa pärlplattor av dina foton. Juryn gillar att man laddar ner en gratis app som sedan gör att man kan använda foton eller bilder som finns i appen för att skapa personliga pärlplattor. Man kan även göra olika delar som sedan kan byggas ihop till 3-D föremål.

Feature Sven, Disney Frost
Den ultimate vännen för alla Frost-älskare. Juryn gillar att man får en 80 cm hög Sven, som man kan sitta på. Sven gör flera olika ljud och kommer att skapa oförglömlig lek hemma på rummet.

GraviTrax Starter Set, Ravensburger
Kul produkt som kan byggas ut och byggas om efter egen fantasi. Juryn gillar de olika moment som ingår in denna kulbana, som kommer att älskas av hela familjen.

Nominerad till Årets Babyleksak

My First Farm Animals, SmartMax
En rolig och säker startprodukt inom magnetiska byggleksaker. Juryn gillar de greppvänliga magneterna, djurens design och att barnen kan bygga både riktiga djur och fantasidjur.

Race Car R/C, BRIO
En klassiker i ny tappning. Juryn gillar att barnen nu kan få ett helt nytt leksätt med en klassisk leksak.

Baby Einstein Magic Touch Piano, Hape
Ett roligt piano som motorik och sinnen. Juryn gillar att man kombinerat en träleksak med ny teknologi.

Nominerad till Årets Leksak Förskolebarn

Cry Babies, Magic Tears
I världen där Cry Babies bor är tårar magiska, och får goda saker att hända. Juryn gillar den vänliga världen Cry Babies bor i, fokusen på hjälpsamhet och äventyr.

Lundby Room
Ett klassiskt koncept i ny tappning. Juryn gillar att barnets kreativitet verkligen släpps loss när huset kan byggas både på höjden och bredden.

Unicorn Vet, Little Live Pets
Vad kan vara ömkligare än en sjuk enhörning? Juryn gillar att ett klassiskt lektema med fokus på empati och omsorg, förnyats och kombinerats med ett populärt sagodjur.

Nominerad till Årets Leksak skolbarn

Poopsie Cutie Tooties
En rolig kombinationsleksak med många överraskningar. Juryn gillar unboxing-temat kombinerat med slime och samlarfigurer.

Dancing Lama, Pets Alive
Årets trendigaste djur i medryckande dans! Juryn gillar den gulliga laman som lockar fram skratt och inspirerar till dans.

#SNAPSTAR
Här kommer dockorna som kommer att ta över sociala medier! Juryn gillar att dockorna kan kombineras på många olika sätt med både kläder och frisyrer, samt att kreativiteten stimuleras i regisseringen av filmer och foton.

Nominerad till Årets Eco-leksak

Mini EcoBuds
Söta små snuttedockor i ekologisk bomull. Juryn gillar designen och att ett träd planteras för varje köpt produkt. Här gör varje snuttedocka skillnad i världen.

Skogsdjur, Fabbrix
Fina byggklossar i FSC-märkt bokträ. Juryn gillar de dubbelsidiga klossarna samt att det ingår stickers så att man kan göra ännu mer personliga kreationer.

Ecoline Jumbo Shape Truck 
En rolig 2-i-1-produkt av sockerrör. Juryn gillar att bilen är 100% återvinningsbar och ett extra plus för att den går att göra ren i diskmaskinen.

Nominerad till Årets Innovativa Leksak

4D Chef
Framtidens interaktiva kokbok är här! Juryn gillar att barnen kan få en spännande kurs om mat och i matlagning med både AR och VR.

Harry Potter The invisibility cloak
Nu kan du uppleva Harry Potters värld! Juryn gillar att man laddar ner en gratis app, tar på sig manteln och blir helt osynlig. Magi på hög nivå.

Blume
Kul vidareutveckling av unboxing-leksakerna. Juryn gillar att man vattnar i krukan och sedan inom bara några sekunder ser hur det växer upp en blomma. Blomman visar sig sedan vara håret på den samlarfigur som döljer sig i krukan.

Nominerad till Årets Leksak Arts & Craft

Glitza Party Ball
Skapa glittriga stickers och tatueringar. Juryn gillar att de glittriga märkena man gör fäster på nästan alla ytor, att det finns över 160 designs att välja mellan och att man även kan använda bollen som förvaring.

Slimi Café
En kul pysselprodukt som är en kombination av flera olika material. Juryn gillar att det tagits fram säkra squishies i form av bakverk som kan toppas med bland annat slime. När man skapat sina kreationer så kan alla delar plockas isär och återanvändas.

Fuzzikins Pop-Up stuga och 3 kaniner
Ett roligt pyssel med djurtema som kan användas till olika sorters lek. Juryn gillar att kaninerna kan målas, tvättas av och målas igen och igen. Det ingår även ett hus till djuren som inspirerar till lek.

Nominerad till Årets Pulshöjare

Bunch o balloons Party
Blås upp 40 ballonger på 40 sekunder! Juryn gillar att man kan skapa feststämning på bara 40 sekunder. Det finns väl inget som är roligare än att springa runt och leka med med ballonger, oavsett om det är vardag eller fest.

Bobbycar Neo
Full fart framåt med denna nya version av en klassiker. Juryn gillar att denna klassiska sparkbil gjorts mer ergonomisk och fått extra breda tysta gummihjul.

Toliet Paper Blaster
En rolig actionleksak som laddas med något du alltid har hemma. Juryn gillar att man använder nedbrytbart toalettpapper som är lätt att städa upp och att man bara behöver tillsätta vatten

Jury bestod i år av Alexandra Synnermark, ordförande, samt Olle Karlsson, Peter Wallskog och Gro Svendsen.

För mer information:
Kontakt för Juryn - Alexandra Synnermark, 070-254 78 00, larksopp@telia.com 
För bilder: Lek & Babybranschen, Lena Hedö. 070-590 77 33,  lena@lekobaby.se

vinnare årets leksak 2018

Årets leksak

Scruff ´a´luvs
Vem kan motstå att hjälpa ett hemlöst litet djur? I förpackningen gömmer sig en hund, katt eller kanin. Du kan från början bara veta om den kommer att vara rosa eller blå. När du packat upp ditt trassliga lilla nystan får du bada och borsta den, och först då ser du vilket djur som följt med dig hem. Juryn gillar överraskningsmomentet och unboxing-temat i denna produkt samt att den väcker empati och nyfikenhet.

Övriga nominerade: Incredibles 2 Feature Jack Jack Attack Doll och
PJ Mask Headquarter Playset.

årets småbarnsleksak 0-2 år

Lalaboom
De färgglada klossarna från Lalaboom hjälper barnet att utveckla sin finmotorik. Klossarna kommer i 16 former med 12 olika texturer och finns i 10 olika färger. Juryn gillar att klossarna kan träs som pärlor, vridas åt olika håll och byggas efter barnets egen fantasi.

Övriga nominerade: Smartmax och Cute Rider 

Årets Förskolebarnsleksak 3–5 år

DOC
Roboten DOC är en unik leksak för att lära yngre barn att programmera. Här kombineras STEM och rolig lek i en och samma produkt. DOC levereras tillsammans med en lekmatta som används i leken, och lär barnet mer om siffror, bokstäver, färger och djur. Främjar utvecklingen av logiskt tänkande och problemlösning. Juryn gillar att produkten väcker barnets intresse för STEM-teknologi på ett lekfullt sätt och lär ut programmering på en lämplig nivå.

Övriga nominerade: Duplo Ångtåg och Vampirina Hauntley’s mobile

Årets Skolbarnsleksak 6–10 år

Pomsies
Kombinationen av leksak och accessoar gör Pomsies till årets hetaste samlarprodukt. Pomsies är interaktiv, reagerar på beröring, har över 50 olika läten och dessutom visar ögonen vilket humör Pomsies är på. Juryn gillar mötet av interaktiv leksak och accessoar. Vi räknar med att se Pomsies runt armar, på skolväskor och i håret på många skolbarn under hösten.

Övriga nominerade: Harry Potter Feature Wizard Wands och Untaimed Dino Raptor.

Årets Innovativa Leksak

Baby Alive, Real as can be baby doll

Denna interaktiva docka kommer göra leken mer levande än någonsin! Dockan reagerar på ”mammas eller pappas” röst och vrider huvudet mot ljudet. Kittlar du dockan under fötterna så skrattar den och hela kroppen rör sig. Dockan har över 80 realistiska ljud, rörelser och ansiktsuttryck. Juryn gillar hur verklig dockan känns och tycker att denna produkt tar dockleken till en helt ny nivå.

Övriga nominerade: Lego Boost och Boxer.
 

Årets Arts & Craft

Smart Sketcher
Smart Sketcher är en projektor med många användningsområden. Från att rita av och färglägga inkluderade stenciler till att förvandla fotografier till teckningar via appen, samt massor av spel och lärande. Juryn gillar att produkten har lång livslängd och att utmaningarna växer i takt med barnets utveckling.

Övriga nominerade: Jigpix och Kumi Creator.

Årets Eko/Miljö

Udeas Bamboo Build & Run Jumbo
Nya generationens kulbana tillverkad av ekologiska material och hjälper barnen att utveckla STEM-förmågan. Stimulerar också finmotorik, fantasi, kreativitet och kognitiva förmågor. Tillverkat av miljövänligt material såsom snabbväxande bambu, återvinningsbart träpulver, majsstärkelse och hållbart plantagevirke, producerat med socialt ansvar och med tredjepartsbedömning över produktionen. Juryn gillar att det äntligen finns en klassisk kulbana i miljövänlig tappning som håller god kvalitet.

Övriga nominerade:Udeas Flygplats och Green Toys Biltransport.       
 

Årets Pulshöjare

Master-a-Million
Studsbollen Master-a-Million ritar om kartan för hur man använder en studsboll. Håll koll på hur många gånger du studsat din boll med hjälp av den inbyggda LCD-displayen.
Du kan jämföra med dina vänner och andra barn världen över via topplistor i appen, och tävla om vem som först når en miljon studsningar. Juryn gillar tävlingsmomentet som kommer att locka fler barn att aktivera sig i jakten på miljonen. Dessutom passar Master-a-Million lika bra för lek utomhus som inomhus.

Övriga nominerade: Monkey Mania och Nickelodeon Hyper Slime Blaster.

Årets Leksak ska:

• skapa fokus på vår bransch
• vara en säljfrämjande aktivitet
• medverka till att öka leksaksbranschens marknadsandelar
• öka och förstärka media bearbetningen

Årets LEksak
genom tiderna

2018 Scruff`a´luvs
2017 Dusty the Super garbage

2016 Paw Patroller Playset
2015 Minions Talking Kevin
2014 Cayla
2013 Disney Infinity
2012 Monster High
2011 Metro Railway set
2010 Paper Jamz
2009 Power Miners Lego
2008 Funkeys
2007 Star Wars Lego
2006 Disney Pirates ScullCrusher
2005 Roborator 
2004 Karaokesortiment
2003 Beyblade
2002/03 Bionicle Lego
2002 Bionicle Lego
2001 Pokémon spelkort
2000 Bamse
1999 Dockan Chou Chou
1998 Babyborn
1997 Spiderman
1996 Barbie
1995 Tomy
1994 Ljudprogrammet
1993 Dockvagnar
1992 Turtles
1991 PC för barn V-tech
1990 Micro Machines
1989 Nintendo
1988 Lots-a-lots-a-Legggggs
1987 R/C bilar
1986 My little pony
1985 Pneumatiska programLego
1984 Katten Gustaf
1983 Brio-Mec och Lära-gå-vagn
1982 Rubiks kub
1981 Monchichi
1980 Figurer i plast
1979 Tekniska program Lego
1978 Gipsgjutning
1977 Träpussel
1976 Sindydockan
1975 Plocklåda
1974 Leksaksserien Ficher Price
1973 Leksaksserien Bambola
1972 Legolandserien
1971 Sällskapsspel Kärnan
1970 Plastbyggsatser Airfix
1969 Mosaik Ministeck
1968 Modellfordon Corgi Toys
1967 Dockskåp och möbler
1966 Dockan "Lillan"
1965 Vuxendocka med kläder
1964 Pedagogiska plockfigurer
1963 Byggsystem Lego
1962 Figurserier i plast Britains
1961 Frottéleksaker Wessman