Leken är avgörande för våra barns utveckling, både för deras fysiska och psykiska hälsa. Den är livsviktig, men glöms ibland bort. Barn behöver inspireras till lek och ges möjligheter till att skapa och utforska.
På Lekens dag den 25:e april ställer vi oss på barnens sida och tillsammans skapar en folkrörelse. Leken har blivit alltmer förbisedd i dagens samhälle och därför behövs en dag för att uppmärksamma dess betydelse. Bakom initiativet Lekens dag står branschorganisationen Lek-och Babybranschen.
- ”Nu gör vi lekuppror! Släpp alla måsten och försvinn in i leken tillsammans med ditt barn. Vår målsättning med Lekens dag är att öka all lek, och att vi årligen påminns om hur viktigt det är”, säger Jennifer Rydén, VD för Lek- och Babybranschen.
Lek är en av de mest grundläggande och naturliga aktiviteterna för barn. Det är inte bara roligt och underhållande, utan även en otroligt viktig del av barnets utveckling.
Trots dessa fördelar har leken blivit en alltmer sällsynt aktivitet för barn. Många skolor har minskat eller tagit bort leken för att ge mer tid åt läroämnen. Dessutom spenderar många barn alltmer tid framför skärmar, vilket minskar möjligheten till fysisk lek och social interaktion. Enligt Förskolans läroplan, Lpfö18 är lek grunden för barns utveckling, lärande och välbefinnande.
Lek är viktigt för att främja barns fysiska hälsa. Lek ger barn möjlighet att röra på sig, förbättra sin koordination, balans och motorik. Genom att leka utomhus får de dessutom frisk luft och solsken, vilket är avgörande för att bibehålla en god hälsa. Leken kan även hjälpa till att minska risken för fetma och andra hälsoproblem som är förknippade med en stillasittande livsstil.
Leken är även avgörande för barns emotionella utveckling. Genom lek lär sig barn att hantera sina känslor och utvecklar sin självkänsla och hanterar stressiga situationer. Lek kan också hjälpa till att främja samarbete och konfliktlösning, vilket är avgörande för det sociala livet. Genom leken förbättras barnens språk- och kommunikationsförmågor, liksom deras förmåga att tänka och lära sig själva.
Vi måste tillsammans ge barnen förutsättningar att se till att det finns tillräckligt med tid och utrymme för fysisk lek; både i förskola, skola, fritids och på fritiden.
Comments