top of page

Barn i bil

Att skydda det viktigaste vi har, våra barn, är en självklarhet!

Barn är inte bara mindre till storleken än en vuxen utan även bräckligare, och har andra proportioner. Barn är därför mer utsatta vid en krock, och behöver ett särskilt skydd i form av babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde, beroende på barnets ålder.

Barnbilsäten
Image by Alexander Grey

Rekommendation

Den rekommendation vi har i Sverige  är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt, normalt tills de är ungefär fyra år. 

Lek- och Babybranschen rekommenderar därför att barn till cirka fyra års åldern färdas bakåtvänt i bilen.

En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Därför ska du inte vända ditt barn för tidigt.

Vad gäller i Sverige

  • alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning (babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/ kudde) som är typgodkänd.

  • barn i bakåtvända skyddssystem ska inte sitta på en plats utrustad med en passagerarkrockkudde om inte krockkudden har satts ur funktion.

För att bilbarnstolen ska ge ditt barn det skydd som är avsett ska stolen passa ditt barn men också den bil den ska monteras i.

 

Vänd dig därför gärna till en butik där du får information av utbildad personal och hjälp att prova bilbarnstolen med barnet i bilen.

axkid _73A5500 Axkid Minikid 3.jpg

Läs mer om Barn i bil:

bottom of page