top of page

Dr. Bob - Fram eller bak - den eviga frågan

Hej Dr. Bob!


Jag köpte vår nya bilbarnstol i en leksaks- och barnvagnsbutik. Säljaren sa att det var bäst att montera i baksätet. Framsätet är farligt. Men jag har läst på nätet att det ibland är godkänt att ha barnet fram?

Vad är det som gäller?


Hälsningar Mona


Hej Mona!

Detta ämnet kommer upp hela tiden. Människor påverkas av sådant de läst på nätet och kanske hört när de vistats i utlandet. På många håll i världen säger man att barn ska vara i baksätet och i USA är det generellt olagligt att ha mindre barn fram.


Men i Sverige säger vi att det är okej, om man har stängt av airbagen fram. Hur kommer det sig att det är så annorlunda? Vem har rätt?


Den amerikanska inställningen är mycket gammal, men hänger delvis ihop med att airbag inte kan stängas av i många amerikanska fordon. Airbag är farligt för barn, både de som sitter bakåt och de som sitter framåt. Därav regeln i USA.


På femtiotalet i Sverige fanns något som hette Bilradion. De lärde ut att baksätet av det enda säkra platsen för barn. Många äldre i Sverige minns detta.


Hur kan vi därför ha uppfattningen att framsätet är okej, till och kanske bästa platsen i vissa fall? Experterna baserar sig på två saker: Dels är bilen bäst att krocka med om man sitter fram. Dels att det kan vara mycket bättre ur synpunkten hur föraren kommunicerar med barnet.


Först det fordonstekniska. I Europa har vi sett till att airbag alltid kan stängas av, för vi vill att barnen ska kunna dra fördel av hur bilar är byggda. Som du kanske vet ska fordon ta upp energin i krocken och skydda passagerare, så att inträngande delar inte kommer åt dem. Alla bilar är byggda så att det finns starka och styva ståldelar mellan det som kallas A-pelarna, alltså delen framför kupén, bakom instrumentbrädan. Den delen av bilen som går sönder sist i en våldsam krock är just kupén vid framsätena.


Egentligen är det lätt att begripa, för om bilen är i rörelse finns per definition någon i framsätet, varför fabriken skyddar passagerarna bäst genom att göra framsätet riktigt skyddat. Alltså är framsätena de tryggaste platserna i bilen, för de är så byggda.

Den andra aspekten är att i Sverige kör vi ofta ensamma med barn. Vi har flera kvinnor som arbetar än i något annat land och flera som går i förskola än i något annat land. Alltså är det mycket vanligt att en ensam förare kör barn. När barnen är bakåtvända och sitter i baksätet är det svårt att få kontakt och se vad som händer med dem. När barnet är bakåtvänt i framsätet är det lättare att ha kontroll på barnet. VI vill inte ha distraherade förare och föräldrar upplever ofta att de vill kunna se barnet. Alltså finns det stora fördelar ur social synpunkt med barnet fram.


Isofix-fästen finns inte i alla framsäten, så har du köpt en stol som är i-Size och tänkt att endast sitta med Isofix måste du kanske acceptera platserna bak.


Nu fungerar bakåtvända stolar mycket bra i baksätet. Men de är inte säkrare där. Så bestäm själv vad som passar familjen bäst, om du har en stol som kan monteras i bälten eller om du har en bil som har Isofix fram.


Hälsningar Dr. Bob

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page