top of page

Inte alla begagnade leksaker passar under granen

Allt fler väljer att handla begagnat men att köpa begagnade leksaker kan innebära en hälsofara. Lek- och Babybranschen vill uppmärksamma risken att handla gamla leksaker till jul och lyfter vikten av att kontrollera tillverkningsår och att aldrig köpa trasiga leksaker.


I en tid när det uppmuntras alltmer att återanvända och köpa begagnat är det viktigt att hålla koll på vilka produkter som är bra att använda igen. Leksaker är en produkt som ofta går i arv och på vindar och i förråd runt om i landet finns äldre leksaker i mängder. Men äldre mjuka plastleksaker kan innehålla giftiga kemikalier. Leksaker är en av de hårdast reglerade konsumentprodukter som finns.


Forskare vid Göteborgs universitet har genomfört tester på ett stort antal gamla leksaker och utklädningsföremål i plast och resultatet visade att 84 procent av föremålen innehöll gifter som kan orsaka störningar i utvecklingen och fortplantningsförmågan hos barn.


Nya leksaker kan vara säkrare än äldre leksaker och det beror på att 2013 skärptes reglerna för leksaker som säljs inom EU. De nya reglerna förbjöd många farliga kemiska ämnen som tidigare var tillåtna. Därför är det extra viktigt att hålla koll på att de begagnade leksaker som du köper är säkra.


- Väljer du att köpa begagnade leksaker i julklapp är mitt bästa råd att ta reda på när leksaken är tillverkad och vad den innehåller. Leksaker som är tillverkade innan leksaksdirektivet uppdaterades 2013 kan innehålla farliga ämnen som tex ftalater, flamskyddsmedel och skadliga metaller. Elektriska leksaker kan tex innehålla bly, säger Jennifer Rydén, vd på Lek- och Babybranschen


Köp aldrig trasiga leksaker och det är viktigt att se till att inte äldre träleksaker har börjat flagna färg och undvik plastleksaker som luktar och klibbar. Kontrollera alltid leksaken genom att klämma, känna och dra för att se så inga delar lossnar. Smådelar kan utgöra en kvävningsrisk. Tänk också på att anpassa leksaker efter åldern, ett barn under tre år ska inte använda leksaker som innehåller smådelar.


Medlemmarna i Lek- och Babybranschen strävar ständigt efter att uppfylla alla krav som ställs i standarder, förordningar och direktiv som reglerar vår bransch. Majoriteten av de svenska företagen går ibland även längre än vad lagstiftningen kräver.


Jennifer Rydén,vd Lek- och Babybranschen 070-5907697 jennifer@lekobaby.se

81 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page