top of page

Piratkopierade leksaker en säkerhetsrisk för barnen

Uppdaterat: 22 jan.

I en ny rapport från EUIPO visar det att svenska leksaksföretag förlorar närmare 319 miljoner kronor, vilket motsvarar 11,8 procent i förlorad försäljning på grund av olagligt kopierade produkter.


EUIPO, Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, har analyserat konsekvenserna av piratkopiering för kläd-, kosmetika- och leksaksindustrin i EU för tidsperioden 2018–2021.


Sammanlagt beräknas leksaksindustrin inom EU förlora 1022 miljoner EUR, 8,7 procent av den totala leksaksförsäljningen. Konsekvensen blir 3600 färre arbetstillfällen.


Vid sidan av de ekonomiska konsekvenserna får det även konsekvenser för miljö och hälsa.


I ett pressmeddelande säger Peter Hedin, expert piratkopiering på PRV, Patent- och registreringsverket att brottsliga piratkopieringen är ett växande problem som omsätter väldigt stora värden.


Han säger vidare att man genom att köpa piratkopior ofta stödjer en bransch helt utan insyn och kontroll. Piratkopiering bidrar även till miljöförstöring eftersom fabrikerna många gånger använder farliga kemikalier och ämnen utan att rätta sig efter gällande regler och lagar.


Leksaker är hårt reglerade lagmässigt för att säkerställa att barnen inte utsätts för några risker. För att en leksak ska få säljas i Sverige och inom EU så måste den uppfylla ett stort antal krav. Företagen måste dessutom enligt leksaksdirektivet göra riskbedömningar och fylla i tekniska rapporter. En leksak ska alltid vara CE-märkt. Finns CE-märket på leksaken så garanterar tillverkaren att leksaken uppfyller säkerhetskraven.


Vidare ska det finnas kontaktuppgifter till tillverkaren och importören och nödvändiga varningar ska finnas och vara korrekta. Är leksaken inte avsedd för barn under tre år ska varningstexten ”inte lämplig för barn under tre år” eller symbolen med en ledsen bebis finnas.

 

Visst är det nästan för bra för att vara sant ibland? Innan du trycker på ”köp”, ställ dig därför frågan: Hur kan den här produkten vara så billig? Varför kostar den så mycket mer i en svensk nätbutik eller fysisk butik? Vågar du verkligen ta risken att köpa hem den här leksaken eller barn/babyprodukten till ditt barn?


Handlar du från Lek- och Babybranschens medlemmar kan du känna dig säker på att leksaker, barn- och babyprodukter uppfyller alla krav och har genomgått de tester som krävs, dessutom så ser våra butiker och e-handlare till att du som konsument ska kunna köpa dina leksaker, barn och babyprodukter säkert.

 

 

 

38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page