top of page

Vinnarna av Guldtärningen 2023 utmärker sig med fokus på djur och natur

Det blev en stor seger för djur och natur i år när alla tre vinnare handlar om just det. En magisk skog för barnen, en fascinerande fauna i familjeklassen och en hel bördig region i vuxenklassens vinnare Cascadia.ÅRETS BARNSPEL 2023:


Den magiska skogen

Från 5 år, 2 - 4 spelare, speltid ca 20 minuter

Spelskapare: Petter Ilander och Elina Adams


Ursprungligen ett finländskt spel - en fantasieggande och inspirerande resa genom en magisk skog där det handlar om att samla juveler och undvika illasinnade troll. Den tredimensionella spelplanen där man också kan hoppa över ett magiskt träd ger en extra dimension i spelandet. Försten att hitta sina tre juveler vinner. Välgjorda spelpjäser i trä, sinnrik spelplan med många möjliga turer ger nya sidor av en i och för sig traditionell (vilket inte alls behöver vara fel) spelidé.


Övriga nominerade: Sydamerikas Hemligheter och Mia London och fallet med de 625 uslingarna
ÅRETS FAMILJESPEL 2023:


Fauna

-Det djuriskt spännande kunskapsspelet

Från 8 år, 2 - 6 spelare, speltid ca 45 - 60 minuter Spelskapare: Friedemann Friese


Ett sådant där vackert, välgjort allmänbildade spel där man för varje gång man spelar lär sig något nytt - vilket här handlar om djur världen över. Även om du inte vet svaren, kommer du att lära dig så småningom allt mer om jordens fauna. Den som har flest poäng på slutet är antagligen den som redan lärt sig, eller kan mest om alla fantastiska djur på vår planet. Och vill du lära dig mer är det bara att spela en gång till och en gång till. För det här spelet tål att spelas många gånger.


Övriga nominerade: Feud och 80 daysÅRETS VUXENSPEL 2023:


Cascadia

Från 10 år, 1 - 4 spelare, speltid ca 30 - 45 minuter Spelskapare: Randy Flynn, illustrationer Beth Sobel


Cascadia också kallat Pacific Northwest är en region i i västra Nordamerika. Här handlar det om att skapa den mest mångsidiga miljön genom att dra habitatbrickor och djurlivsmarker för att skapa en givande landskapsmosaik så att fem vilda djurarter ska leva ett så bra liv som möjligt. Här ligger stor kunskap hos konstruktörerna som de gärna vill att vi spelare ska ta till oss så att vi skapar förutsättningar för att grizzlybjörnar, laxar, rävar, vråkar och vapiti ska få ett så bra liv som möjligt. Det är vackert, allmänbildande och inte minst ger kunskap om vad som krävs för att skapa ett fungerande ekosystem - vare sig det är i Cascadia eller någon annan stans på jorden.


Övriga nominerade: Splendor Duel och Hitster

138 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page