top of page

Vinnarna av Guldtärningen 2021 är…


I den årliga uttagningen till Guldtärningen, det vill säga tävlingen om årets bästa sällskapsspel, har juryn nu korat tre vinnare, en segrare i varje kategori.


Bakom tävlingen står Branschorganisationen Lek & Babybranschen och i de tre kategorierna barnspel, familjespel och vuxenspel var det från början 49 deltagande spel.


Bland barnspelen är det undervattensspelet Foto Fish, där det gäller att fotografera fiskar för att fylla sitt akvarium, som premieras med Guldtärningen. Bland familjespelen är det My City som juryn gillar allra mest. Ett spel där det handlar om att bygga städer med bostäder, arbetsplatser och offentliga byggnader där det från början är rena ödemarken.


Chronicles of Crime tar hem vinsten i kategorin vuxenspel. Ett samarbetsspel där man tillsammans ska hjälpa Scotland Yard att lösa en rad olika brottsfall i London. Ett spel som också går utanför det vanliga genom att man förutom själva spelbrädet ska koppla in en app för att lösa gåtorna.


Liksom tidigare år har juryn bestått av Kristina Helldén, David Lega, Lasse Råde, Jimmy Everett, Johan Nilsson och Öystein Mentzoni som i år också förstärkte juryn med sin dotter Alva, 11 år.


Spelandet i landet har ökat under pandemin, en trend som vi hoppas håller i sig även i framtiden.


Och vinnarna 2021 är…


Årets Barnspel 2021:


Foto Fish

Från 4 år, 2 - 4 spelare, speltid ca 20 minuter Speldesign: Logis Distributör: Amo Toys


Här gäller det att hitta den bästa undervattensfotografen. Kasta tärningen och använd en kameraram för att hitta rätt fisk på spelbordet som visas på tärningen. Spelaren som snabbast hittat rätt bild kan lägga till en stor bit till sin fisk. De andra spelarna, som också hittat rätt bild, kan lägga till en mindre bit. Vinnaren är den spelaren som snabbast samlat ihop delar till en hel fisk, som är längre än akvariet. Spelet har flera olika svårighetsnivåer och kan spelas med antingen en liten eller en stor kameraram. Spelbordet har också två olika sidor - den ena är svårare än den andra. Man kan också välja att den svåra sidan ska vara till de vuxna och den lätta sidan ska vara till barnen.


Övriga nominerade: Grabbit och Mr Wolf


Årets Familjespel 2021:


My City

Från 10 år, 2 - 4 spelare, speltid ca 30 minuter Speldesign: Reiner Knizia Distributör: Brädspel.se


Precis som i datorspelet Sim City handlar det här om att bygga en stad, men på ett helt annorlunda vis. Staden byggs med bostäder, offentliga byggnader och industrier genom hela 24 olika avsnitt, där varje avsnitt bjuder på nya utmaningar och regler. Den som i slutet har flest utvecklingspoäng vinner. När alla avsnitten är avklarade går det att vända på spelbrädet och ge sig på på ”det eviga spelet” som är minst lika utmanande. Intrikat och spännande där mycket kan hända på vägen.


Övriga nominerade: MicroMacro: Crime City och Pictures


Årets Vuxenspel 2021:


Chronicles of crime

Från 12 år, 1 - 4 spelare, speltid 60 - 90 minuter Speldesign: David Cicurel Asmodee Nordics


Vi befinner oss i London och jobbar som brottsutredare för Scotland Yard. Polischefen ber oss utreda om den äldre kvinnan som hittats i sin stol dött naturligt, eller om det kanske var något annat som förorsakade hennes död. Så börjar detta spännande spel, där du själv eller tillsammans med andra ska lösa mängder av olika brottsfall på Londons gator.

Du lägger ut platser, bevis och ledtrådar på bordet, medan du får information om allt och alla via en app. Också ett nytänkande att ett traditionellt så kallat brädspel kompletteras med nätuppkoppling via en app - något som kanske välkomnas av somliga och inte uppskattas alls av andra.


Sammantaget ett mycket spännande samarbetsspel där det gäller att hela tiden ha ett vaket öga för detaljer.


Övriga nominerade: Wavelength och Mitt i Prick


Vilka spel får vara med?

Spel som lanserats eller kommer att lanseras i år är att föredra, men även spel som kom ut på marknaden förra året kan få delta. Likaså kan nyreleasade spel delta om betydande förändringar i spelet skett. Varje företag får delta med obegränsat antal spel. Det måste dock finnas en distributionskanal till handeln.


Det finns tre klasser att tävla i: barnspel, familjespel och vuxenspel. Gränserna är ibland svåra att exakt definiera, varför spelleverantörerna ombeds att komma med ett klassificeringsförslag, dock har juryn rätt att ändra klass om de finner det lämpligt.

139 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page