top of page

Bra affärer med bakåtvända bilbarnstolar ännu ett år

Att åka bakåtvänt är något vi i Sverige har en stark tradition av, faktum är att det bakåtvända åkandet till och med är en svensk uppfinning. I dagsläget finns det två olika reglementen som bilbarnstolar kan godkännas enligt. Men vi är i en övergångsfas och stolarna i reglementet ECE R44 får säljas fram till 1 september 2024.


Redan på 60-talet hade vi bakåtvända bilbarnstolar i Sverige och i dagsläget är vi världsledande på just bakåtvänt åkande. Och det med en anledning; bakåtvänt är helt enkelt mycket säkrare.


I dag finns det två olika reglementen som bilbarnstolar kan godkännas enligt; det klassiska ECE R44 samt det nyare UN R129. I stora drag ställer de liknande krav på bilbarnstolarna, men det finns dock vissa skillnader mellan dem, bland annat gröna markeringar för bältesdragning och att man klassificerar stolarna efter barnets längd istället för vikt.


- Just nu är vi i en övergångsfas där båda reglementena är giltiga, men i framtiden kommer UN R129 vara det enda giltiga reglementet. Ett beslut har tagits av EU som säger att från och med 1 september 2024 är det endast tillåtet att sälja bilbarnstolar godkända enligt UN R129, vilket är ett helt år senare än tidigare indikerat, säger Daniel Lundgren, Safety and Compliance Manager på Axkid, som menar att detta är positivt framför allt för bakåtvända bältesmonterade bilbarnstolar.


- Nu finns ju möjligheten att i ytterligare ett helt år kunna erbjuda konsumenterna bra, säkra och prisvärda bakåtvända stolar.


Daniel berättar att det generellt finns ett större utbud av prisvärda bältesmonterade bakåtvända bilbarnstolar i ECE R44 än för UN R129 för tillfället.


- Det kommer såklart komma fler alternativ även för R129 men för tillfället finns det fortfarande många bra säkra alternativ för konsumenter som vill spara lite pengar att satsa på en bakåtvänd R44 bilbarnstol. Även om R129 är ett nyare reglemente betyder det inte att bilbarnstolar enligt R44 inte är säkra. Så länge bilbarnstolen är Plus-testad och från ett känt varumärke kan konsumenten vara trygg i sitt säkerhetsval. Vissa R44 bilbarnstolar har även sidokollisionsskydd som är ett eget val av tillverkaren, men som är standard i R129.

Små barn har mycket tyngre huvuden relativt kroppen än vi vuxna, och i kombination med en svagare nacke är det mycket viktigt att skydda detta vid en krock. Att åka bakåtvänt fördelar ut all belastning från krocken över hela barnets ryggparti, i jämförelse med framåtvänt där all belastning tas upp av enbart nacken. Detta gör en extrem skillnad och kan vara skillnaden mellan liv och död vid en krock, även redan vi låga hastigheter. Bakåtvänd åkande har också den stora fördelen att barnet trycks in i bilbarnstolen under krocken, vilket ger ökad säkerhet och bättre förutsättningar för att skydda barnet från till exempel flera krockar i rad, om bilen skulle köra av vägen och snurra, flygande föremål osv. I en framåtvänd bilbarnstol trycks barnet istället ut ur stolen och försätts i en mer utsatt situation.

- Vi i Sverige är med all rätt stolta över vårt bakåtvända åkande, och med en av världens lägsta barnadödlighet i trafiken har vi bevis för att det fungerar. Det är också därför vi har en allmän rekommendation om att åka bakåtvänt så länge som möjligt, men minst till fyra års ålder, avslutar Daniel Lundgren.


De svenska rekommendationerna som slöts 2017 står olika aktörer bakom, så som biltillverkare, myndigheter och barnstolstillverkare

56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page