top of page

Nominerade till Guldtärningen - Årets Spel 2023

För 39:e året i rad juryn i den prestigefyllda årliga tävlingen om årets bästa sällskapsspel, kommit fram till nomineringarna i kampen om den åtråvärda Guldtärningen - vilken delas ut i tre kategorier. Det handlar om bästa barnspel, familjespel och vuxenspel!


NOMINERADE TILL ÅRETS BARNSPEL 2023:


DEN MAGISKA SKOGEN

Från 5 år, 2 - 4 spelare

Speltid ca 20 minuter


Ursprungligen ett finländskt spel - en fantasieggande och inspirerande resa genom en magisk skog där det handlar om att samla juveler och undvika illasinnade troll. Den tredimensionella spelplanen där man också kan hoppa över ett magiskt träd ger en extra dimension i spelandet. Försten att hitta sina tre juveler vinner. Välgjorda spelpjäser i trä, sinnrik spelplan med många möjliga turer ger nya sidor av en i och för sig traditionell (vilket inte alls behöver vara fel) spelidé.


SYDAMERIKAS HEMLIGHETER

Från 7 år, 2 - 4 spelare

Speltid ca 20 minuter

Uppfinnare: Dan Glimne, illustrationer Per Demervall, grafisk form Henrik Tistling


Veteranen bland svenska speluppfinnare Dan Glimne har konstruerat ett ytterst välgjort och spännande äventyrsspel där det handlar om en skattjakt över hela den sydamerikanska kontinenten. Innehållsrikt och spännande så kallat "roll & write"-spel, med många turer innan vinnaren går i mål i sin egen målstad med flest ledtrådsbrickor. Läs igenom reglerna noga så blir det mesta enklare och mer spännande än man först kan tro att hitta hemligheterna i Sydamerika!


MIA LONDON - och fallet med de 625 uslingarna

Från 5 år, 2 - 4 spelare

Speltid ca 10 minuter, men spelas med fördel många gånger i rad.

Spelskapare: Antoine Bauza och Corentin Lebrat


Ett annorlunda och avancerat memospel med flera originella tvister och turer att hålla reda på. Det gäller att peka ut en nedrig usling genom att identifiera hans hatt, glasögon, mustasch och fluga. Det går i ett rasande tempo när de olika attributen blottläggs genom olika kort där spelarna ska komma ihåg och lägga ihop de olika attributen. Och som när det gäller de allra flesta formerna av memo klarar barn ofta att vinna över sina föräldrar eller andra vuxna.



NOMINERADE TILL ÅRETS FAMILJESPEL 2023:


FAUNA

-Det djuriskt spännande kunskapsspelet

Från 8 år, 2 - 6 spelare

Speltid ca 45 - 60 minuter

Spelskapare: Friedemann Friese


Ett sådant där vackert, välgjort allmänbildade spel där man för varje gång man spelar lär sig något nytt - vilket här handlar om djur världen över. Även om du inte vet svaren, kommer du att lära dig så småningom allt mer om jordens fauna. Den som har flest poäng på slutet är antagligen den som redan lärt sig, eller kan mest om alla fantastiska djur på vår planet. Och vill du lära dig mer är det bara att spela en gång till och en gång till. För det här spelet tål att spelas många gånger.


80 DAYS

Från 10 år, 2 - 4 spelare

Speltid ca 50 minuter

Spelskapare: Emanuele Briano


Phileas Foggs vad om att resa jorden runt på 80 dagar har förekommit i flera olika sammanhang förut. Men här får spelarna anta utmaningen att genomföra resan ännu snabbare. Jules Verne kunde nog inte ana att hans historia från slutet av 1800-talet skulle få spelare mer än 100 år senare att anta utmaningen. Genom att läsa tidningar från den tiden, utrusta sig med lämplig revolver, ge sig in i den svarta marknaden eller genom andra skumma affärer i olika basarer runtom i världen skaffa sig fördelar och vinna mark i tävlingen är det möjligt att återvända till London före alla andra - och inte minst före Phileas Fogg. Spännande och välgjort in i minsta detalj.


FEUD

Från 10 år, 3 - 5 spelare

Speltid ca 25 minuter

Speluppfinnare Adrien och Axel Hesling och Tomasz Jedruszek


Kungen har dött och flera familjer gör sitt yttersta för för att ta makten i riket genom sammansvärjningar, list och (faktiskt) blod. Inte så våldsamt som det låter utan ett intrikat, innehållsrikt och spännande korrtspel där taktik och logiskt tänkande bestämmer vilken familj, det vill säga vilken av spelarna som får ta över makten i riket.



NOMINERADE TILL ÅRETS VUXENSPEL 2023


SPLENDOR DUEL

Från 10 år, 2 spelare

Speltid ca 30 minuter

Speluppfinnare Marc André och Bruno Cathala


Originalet Splendor för flera spelare har här förfinats till en duell mellan blott två juvelerare från renässansen som än en gång tar upp kampen att samla ihop flest juvel- och pärlmarker och sedan samla bonusar, kungliga favörer och därmed få all den prestige som krävs för att ta hem spelet. Måhända enkelt i sin uppbyggnad men så intensivt innehållsrikt och spännande att förloraren mer än gärna vill utmana vinnaren minst en gång till.


HITSTER

Från 15 år, 2 - 12 spelare

Speltid ca 30 - 60 minuter

Spelskapare: Marcus Carleson


Kan man tävla i musik? Svaret är absolut ja, för här handlar det om att, med hjälp av Spotify som medelst förutbestämda QR-koder spelar upp låtar från närmare 100 år vilka spelarna först och främst ska pricka när låten släpptes och sedan för extra poäng namnge artisten och namnet på låten. Så förutom att sätta in olika låtar i rätt tidsordning, vilket kan vara nog så marigt, handlar det om att veta titel och vem/vilka som gjorde den först. Kul för oss vuxna att testa våra musikkunskaper, men genom att släppa in ungdomar i spelet kan det mycket väl visa sig att de vet minst lika mycket om hitsen som en gång var och ändå fortfarande lever vidare. Ta tid på er, lyssna på låtarna och njut innan det är dags att tampas på allvar!


CASCADIA

Från 10 år, 1 - 4 spelare

Speltid ca 30 - 45 minuter

Speluppfinnare: Randy Flynn, illustrationer Beth Sobel


Cascadia också kallat Pacific Northwest är en region i i västra Nordamerika. Här handlar det om att skapa den mest mångsidiga miljön genom att dra habitatbrickor och djurlivsmarker för att skapa en givande landskapsmosaik så att fem vilda djurarter ska leva ett så bra liv som möjligt. Här ligger stor kunskap hos konstruktörerna som de gärna vill att vi spelare ska ta till oss så att vi skapar förutsättningar för att grizzlybjörnar, laxar, rävar, vråkar och vapiti ska få ett så bra liv som möjligt. Det är vackert, allmänbildande och inte minst ger kunskap om vad som krävs för att skapa ett fungerande ekosystem - vare sig det är i Cascadia eller någon annan stans på jorden.


Läs mer om Guldtärningen HÄR







568 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page